owoce w misce - zmiany vat

Zmiana stawek VAT od kwietnia 2020

ZMIANA STAWEK VAT OD KWIETNIA 2020

Zmiany stawek VAT od 01.04.2020 (Na czerwono zaznaczono towary, dla których stawka wzrośnie)

TowarJest do 01.04.2020Będzie od 01.04.2020
Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy8%5%
Pozostałe owoce5%5%
Pieczywo każdego rodzaju, włącznie z wyrobami ciastkarskimi23/8/5 %5%
Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna8%5%
Musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek)23%8%
Produkt dla niemowląt i dzieci (w tym żywność, smoczki, pieluszki tym foteliki samochodowe)8%5%
Artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) 8%5%
Niektóre przyprawy przetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma)5%8%
Napoje z owoców i warzyw (inne niż soki i nektary z owoców i napoje warzywne zawierające co najmniej 20% wsadu warzywnego w składzie surowcowym)5%23%
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne oraz napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego5%5%
Homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru, jak również sprzedawane w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych posiłki, których składnikiem są ww. produkty 5%23%
Lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych8%23%

UWAGA NA USŁUGI GASTRONOMICZNE

Zdaniem MF, za „towar” uznać można wyłącznie te produkty, które nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji (np. zamrożone, pakowane próżniowo) – wszystkie inne stanowią usługę opodatkowaną stawką 8% VAT. Dostawa towarów i świadczenie usług identyfikowane według PKWiU w grupowaniu „Usługi związane z wyżywieniem” (PKWiU 56), z wyłączeniem sprzedaży: napojów (w tym ich przygotowania i podania), towarów nieprzetworzonych przez podatnika – opodatkowanych stawką w wysokości 23%, jak również posiłków i dań, których składnikiem są homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru – zastosowania ma stawka 8% VAT.

„…niezależnie od tego, jak dana czynność będzie traktowana w świetle przepisów dotyczących podatku od towarów i usług (tj. zarówno jako dostawa towarów, jak i świadczenie usług), jeżeli będzie sklasyfikowana w dziale 56 Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług 2015 r., będzie do niej miała zastosowanie stawka tego podatku w wysokości 8%. Powyższe oznacza, że na stawkę podatku, jaka będzie stosowana do dostawy towaru dokonywanej przez placówkę gastronomiczną nie będzie miało wpływu to, jak jest on sklasyfikowany wg Nomenklatury scalonej (CN), jeżeli jego wydanie będzie identyfikowane według PKWiU 2015 r. w grupowaniu 56 Usługi związane z wyżywieniem.”

W praktyce problem dotyczy przede wszystkim dostaw towarów dokonywanych „na wynos”. Przypominamy, że od 01.11.2019 zmieniły się już stawki na niektóre towary

Zmiany stawek VAT od 01.11.2019 (Na czerwono zaznaczono towary, dla których stawka wzrosła)

TowarByło do 01.11.2019Jest od 01.11.2019
Książki wszelkiego rodzaju (drukowane, na dyskach, taśmach i innych nośnikach, jak również e-booki)23/5 %5%
Gazety, dzienniki i czasopisma drukowane, na dyskach, taśmach i innych nośnikach, jak również e-prasa (z wyjątkiem czasopism regionalnych i lokalnych)23/8 %8%
Czasopisma regionalne i lokalne drukowane ,na dyskach, płytach itp. (bez e-prasy)23/8 %5%
Czasopisma specjalistyczne5%8%